Het is juist heel verstandig die vragen al eerder opgelost te krijgen, want je moet niet blijven rondlopen met onduidelijkheden. Als er een antwoord is gegeven kan je het laten rusten en overgaan tot de orde van de dag en genieten van de mooie dingen die er zijn.
Nee, dat is niet noodzakelijk. U mag zelf een uitvaartondernemer uitkiezen, de uitvaartondernemer licht dan de verzekeringsmaatschappij in.
Een particulier graf is meestal voor 20 jaar maar ook 10 jaar is een optie, en na die tijd kan je het laten verlengen. Het graf is vaak bestemd voor twee personen van dezelfde familie.
Een algemeen graf is voor 10 jaar (het wettelijke grafrusttermijn) en kan na die tijd niet worden verlengd. Het graf wordt gedeeld met een onbekend persoon.
Het verschil in de kosten heeft te maken met het graf dat wordt uitgezocht. Een graf voor 20 of 30 jaar inclusief onderhoud begraafplaats en het open/sluiten van het graf (grafrecht) kost ca. € 5000,- daar komen dan de kosten van uitvaart nog bij. Ook een grafsteen kost ca. € 3000,-.
Een algemeen graf is aanzienlijk goedkoper en de totale kosten van begraven in een algemeen graf of een crematie verschillen dan ook niet zo veel.
Een crematie is alsnog voordeliger echter ook daarin zijn prijsverschillen, te denken aan gebruik aula, familiekamer of koffiekamer. Het is ook een optie om deze faciliteiten niet te gebruiken en slechts alleen gebruik te maken van de crematiekamer, begeleiding van je naaste kring mag.
Laat je vooral inlichten door de uitvaartbegeleider, bespreek de wensen, afscheid heeft immers geen vaste vorm en maatwerk is vereiste.
Dat kan altijd. U kunt dat aangeven bij de uitvaartondernemer die de uitvaart verzorgd en dan wordt overlegd wanneer en hoe de verzorging wordt uitgevoerd.
Uiteraard blijven polissen geldig totdat een uitkering of royering heeft plaats gevonden. Wel moet er, van het familielid, een akte van overlijden zijn om bij de verzekeringsmaatschappij met de polis in te dienen. Daarna gaat de verzekering over tot uitkering.
Het is wettelijk geregeld dat de as één maand in het crematorium moet blijven, om de nabestaanden de tijd te geven over de as bestemming na te denken.
Dat moet niet, maar kan wel. Nabestaanden beslissen wat er met de as zal gebeuren. Uitstrooien door de nabestaanden zelf op een speciale plek waar de overledene vaak kwam, of in een rivier of bos, is kosteloos. Aan verstrooien op het strooiveld van een begraafplaats of bewaren in een urnen nis, zijn wel kosten verbonden, die nog al eens verschillen per gemeente.
Thuis bewaren mag uiteraard ook.
In deze huidige maatschappij hebben we allemaal een telefoon, tablet of laptop. Een facebook account, Instagram of LinkedIn. We plaatsten door de jaren heen berichten en foto's en creeëren daardoor een opslag aan herinneringen. Maar ook betalen we online, mailen, bellen en app'en we. We laten een spoor achter van digitale bezittingen. Een digitale erfenis.
Hoe kunnen nabestaanden bij belangrijke bestanden met emotionele of zelfs financiële waarde, als zij geen wachtwoord meer hebben? Maar ook de instellingen zijn niet van te voren aangepast. Hier kan Digital Life Legacy je bij helpen, we informeren je graag.
Scholtus is aangesloten bij het keurmerk uitvaartzorg, het keurmerk waarborgt een zestal zekerheden voor de consument. Er zijn belangrijke eisen waar de aangesloten uitvaartonderneming aan moet voldoen, waaronder heldere afspraken over de uitvoering en transparantie over de kosten. Maar ook educatie is een norm die hoog in het vaandel staat, het vak is immers constant in beweging en bijscholing dan ook een must. Wij hopen dat het vak 'uitvaartzorg' zo haar bescherming krijgt, voor ons maar vooral voor de consument. Stichting Keurmerk Uitvaartzorg
Achter elk signaal van onvrede zit iemand met een verhaal. Graag willen we het verhaal omarmen en kijken hoe we dit samen kunnen oplossen, voor u en voor de toekomst. U kunt uw onvrede uiten in het evaluatiegesprek of een mail sturen naar: marijke@scholtusuitvaart.nl